leeuwergem'S HISTORY
GESCHIEDENIS

HET KASTEEL

Leeuwergem is een buitengewone plek die geschiedenis uitademt.

Image

Het Kasteel van Leeuwergem, in zuivere rocaillestijl, werd besteld door Graaf Pierre Emmanuel d'Hane in 1764 bij Gents architect en ondernemer Jean-Baptiste Simoens. De indeling van de locatie met de grachten is vrij oud omdat er al twee kastelen voorafgingen aan het huidige kasteel: een middeleeuws kasteel en een renaissancekasteel. De gigantische toegangsdreef en de grachten rond het kasteel zijn restanten van de vorige kastelen. We weten hoe het renaissancekasteel eruitziet dankzij een gegraveerde prent van Sanderus uit 1644. Dat ontwerp was in L-vorm en had twee vleugels. Dit kasteel in drie opstanden had een torentje met een bolvormig dak uit de 17e eeuw.

Toen Pierre Emmanuel d'Hane het kasteel van Leeuwergem erfde van zijn familie langs moederkant, besloot hij het oude kasteel te slopen en op dezelfde plaats een kasteel te bouwen als buitenverblijf voor op mooie dagen. Het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn twee pronkverdiepingen bestemd voor de familie en de gasten. De bedienden sliepen onder het dak en de oude keuken zat in de kelder. Traveeën zorgen voor de verticale structuur van de gevel van het gebouw. Het centrale gedeelte wordt niet alleen benadrukt door een driehoekig fronton, maar ook door bredere traveeën. De deur- en raamopeningen zijn per drie gegroepeerd.

Er is een grote gelijkenis tussen het kasteel van Leeuwergem en het kasteel Bellevue, gebouwd in 1748 in het koninklijk park van Meudon, dat nu niet meer bestaat. Dat is het kasteel dat koning Lodewijk XV schonk aan zijn favoriete, markiezin de Pompadour. Die twee kastelen leken in alle opzichten op elkaar door hun vierkante plan, iets wat ongewoon was in die tijd (de meeste kastelen uit de 18e eeuw waren meer langgerekt). Ze hadden dezelfde toegang met de binnenplaats die afgezet was door hekken en dienstgebouwen. Ook de binneninrichting van de kamers was gelijkaardig. De architecten die deze kastelen gebouwd hebben, Simoens voor Leeuwergem, Lassurance voor Meudon, hadden dezelfde inspiratiebron, namelijk de architectuur van Jacques-François Blondel. Die werd in zijn tijd al beschouwd als de grootste theoreticus van de Lodewijk XV-stijl en veel architecten in die tijd lieten zich door hem inspireren.