De Tuinen

De volledige tuinaanleg werd in 1761 toevertrouwd aan de Gentenaar, Jean Baptiste Simoens en was rond 1785 afgewerkt. Te midden van de vijvers, de beeldhouwwerken en het kanaal, die voor een aangename wandeling zorgen, bevindt zich het “lovertheater” volledig in haagbeuk (carpinus betulus) en uniek in Europa. Zijn realisatie dateert van 1764 en biedt plaats aan 800 toeschouwers.
 
De aanleg van het park, dat een intense schoonheid biedt, werd aangevangen in 1761. Dit duurde een vijftiental jaren en is tot op heden identiek gebleven.
 
Als men het kasteel verlaat, de brug oversteekt komt men in de laan met lindebomen die de grote waterspiegel omzoomt aan de zuidkant van het kasteel. Aan de rand hiervan ontdekt men een majestueus uitzicht.
 
Het uitgestrekte watervlak weerspiegelt de zijlanen en het kasteel waarvan de lichte kleur aangenaam afsteekt op de donkergroene achtergrond van bomen in de verte, evenals de bruggen aan elke kant, een gedeelte van de orangerie, en de gekleurde bloemperken die naar de vijver afdalen.
 
Aan het hoofd van de grote waterspiegel op een lichte verhoging ontwaren wij de “Vijver van de Sfinxen “(Sphingis). Daarachter, in het beukenbos, loopt middenin een kanaal omzoomd door gebeeldhouwde voetstukken, uit de tijd van Lodewijk XV. Dit tweede gedeelte, genoemd het “Engelse Park” biedt een romantische wandeling dankzij de verschillende monumentjes, standbeelden, stenen en gietijzer bruggen, fonteinen enz.
 
Alles getuigt van een perfectie in de verhoudingen en is als toverkunst voor de wandelaar.